Sumar al candidaturii Slobozia CTR 2025
De ce Slobozia?
Noi, cei din echipa Slobozia CTR 2025, ne dorim ca în 2025 să transformăm orașul Slobozia într-o platformă de interacțiune pentru toți tinerii din țară. Pentru noi, titlul de Capitală a Tineretului din România reprezintă o oportunitate unică de a transforma Slobozia într-o portavoce pentru tinerii din România, sperănd astfel ca mesajele lor să ajungă la un număr cât mai mare de persoane din țară și să provoace schimbări cât mai puternice în cât mai multe localități. Sperăm ca prin activitățile, evenimentele și acțiunile incluse în programul Slobozia CTR 2025 să creăm contexte potrivite pentru:
- stabilirea de noi parteneriate între organizații de tineret din țară,
- schimburi de idei și de bune practici între autorități locale din țară privind strategiile de tineret,
- conectarea tinerilor din diferite zone ale țării în jurul unor idei comune de schimbare în bine a comunităților lor.
Conceptul
Ne-am dat seama, încă de la începutul creionării acestei candidaturi că, dacă vrem să avem cu adevărat un impact puternic la nivel național, va trebui să propunem un concept curajos. Conceptul de #FreeYourMind a fost gândit pornind de la ideea că tinerii din Slobozia vor să provoace comunitatea lor, dar și întreaga Românie, la dialoguri constructive pe câteva tematici dificile, unele chiar tabu, pentru societatea românească. Conceptul #FreeYourMind are la bază dorința de a crea o comunitate incluzivă unde toți tinerii (indiferent de vârstă, sex, etnie, orientare sexuală, capacități sau statut social):
- se pot elibera de prejudecăți și temeri,
- se pot exprima liber,
- pot simți că ideile lor sunt ascultate și respectate,
- pot primi susținere pentru ca ideile lor să devină realitate.
Impactul local
Titlul de Capitala Tineretului din România va fi o șansă unică de a găzdui în municipiul Slobozia o serie de evenimente naționale care să reunească tineri din toate județele și din străinătate, care își doresc ca libertatea să fie elementul definitoriu pentru ei și comunitățile în care trăiesc. Pentru organizarea diferitelor evenimente incluse în program, ne dorim să încheiem parteneriate cu diferite ONG-uri și asociații la nivel național. Portofoliul de proiecte și evenimente cuprinse în programul Slobozia CTR 2025 va fi gândit astfel încât un număr cât mai mare de tineri din țară să simtă că merită cu adevărat să vină să descopere Slobozia și pe tinerii din acest oraș.
Capitala Tineretului din România va fi, de asemenea, o oportunitate unică de a aduce în Slobozia profesioniști din diferite domenii care, pe parcursul unui an, ne vor împărtăși din experiența lor și ne vor ajuta să articulăm noi idei de dezvoltare, dar și să identificăm resursele necesare pentru a transforma ideile în acțiuni concrete.
Atât societatea civilă cât si municipalitatea din Slobozia, își doresc să dezvolte în următorii ani legături din ce în ce mai solide pentru ca împreună să creioneze o viziune clară privind ecosistemul de tineret din Slobozia și o strategie de tineret cât mai completă din punct de vedere decizional și strategic. Constituirea grupului de lucru pentru întocmirea acestui document de candidatură, la care participă reprezentanți ai societății civile, ai primăriei și ai tinerilor din Slobozia, este o dovadă clară a dorinței de colaborare pe plan local.
În ultimii ani, Municipiul Slobozia a cunoscut o dezvoltare continuă, susținută, și în ceea ce privește capacitatea orașului de găzduire a unor evenimente atât locale, cât și naționale. Acest element ne-a dat și mai mult curaj atunci când am gândit să propunem candidatura municipiului Slobozia la titlul de Capitala Tineretului din România. În municipiu sunt disponibile spații diverse pentru desfășurarea evenimentelor, atât indoor cât și outdoor, unele modernizate prin proiecte cu finanțare europeană, care au fost deja puse la dispoziția organizațiilor de tineret din Slobozia.
Programul
Evenimentele ce se vor desfășura în anul de implementare a candidaturii sunt axate pe patru priorități:
- Libertate și diversitate
-Libertatea ca tinerii să fie ei înșiși, să își atingă potențialul maxim deoarece se simt în siguranță și sunt respectați;
- Participare și relevanță
-Tinerii participă, sunt auziți și au un rol cheie în deciziile care îi vizeaza direct dar și în decizii care vor afecta intreaga comunitate în care trăiesc;
- Stare de bine
-Construirea unor comunități în care protecția mediului este o prioritate și în care nevoile reale ale tinerilor sunt identificate și luate în considerație;
- Dezvoltare
-Dacă există libertate și respect pentru diversitate, dacă vocile tinerilor sunt auzite și luate în considerație, dacă se lucrează la construirea unui mediu curat și al unei societăți incluzive se va asigura contextul ideal pentru dezvoltarea personală a tinerilor și construirea unor comunități puternice.
Prin evenimentele organizate până în prezent în orașul nostru (ex. Festivalul Freeland) am demonstrat că tinerii din Slobozia au viziune, vor și pot să organizeze evenimente de amploare națională. De aceea suntem convinși că programul propus de noi va fi atragător pentru un număr mare de tineri, organizații de tineret și profesioniști interesați de probleme de tineret nu doar la nivel local dar și la nivel național.
Activitățile propuse de noi în cadrul programului Slobozia Capitala Tineretului din România 2025 au la bază implicarea activă a tinerilor, atât în faza de pregătire cât și în cea de implementare. Acțiunile pe care le vom include în program vor urmări două linii de acțiune:
- încurajarea colaborării dintre autoritățile locale, mediului de afaceri și tineri,
- mobilizarea tinerilor și implicarea lor în deciziile care îi afectează pe ei în particular, dar și comunitățile în care trăiesc în general.
Programul Slobozia Capitala Tineretului din România 2025, prin toate evenimentele și proiectele sale, va urmări construirea unui context de promvare a respectării drepturilor omului. Pe aceeși linie de gândiri, echipa de management și departamentele din structura organizațională a programului Slobozia Capitala Tineretului din România 2025 vor fi formate pe principiul non-discriminării și al egalității de șanse. În plus, vom încuraja tineri din grupurile vulnerabile (inclusiv tineri cu dizabilități și tineri instituționalizați) să participe activ la pregătirea și gestionarea programului Slobozia Capitala Tneretului din România 2025.
Pe scurt
Vrem să aducem în orașul nostru titlul de Capitala Tineretului din România, deoarece Slobozia își dorește:
- Să devină, pentru un an, capitala progresivă a tuturor tinerilor din România;
- Să creeze contexte în care tinerii din toată țara să se poată exprima liber și să poată simți cu adevărat că vocile lor sunt ascultate;
- Ca prin activitățile și acțiunile din cadrul programului Slobozia Capitala Tineretului din România 2025 să creeze o comunitate puternică locală și județeană, în care să vibreze energia #YoungAndFree și care să fie un exemplu de bună practică la nivel național și internațional.